Din autocamper bliver lovlig som permanent bolig fra 1/7

Dato: 25- 03- 2021

Det bliver i fremtiden muligt at vælge et liv på landevejen, selvom man ikke har en fast bopæl.

I dag kræver det en fast adresse, hvis man vil eje en autocamper, men fra 1. juli forventer skatteminister Morten Bødskov, at det bliver lovligt at bo permanet i sin autocamper.

”De, der har en drøm om at sælge huset og køre de danske og europæiske landeveje tynde, skal selvfølgelig have mulighed for det. Vi må ikke drukne i bureaukratiske regler, men derimod sørge for at give danskerne mulighed for at leve det liv, de vil. Særligt når det som her ikke koster fællesskabet en eneste krone. Derfor ændrer vi nu reglerne”, siger skatteminister Morten Bødskov. 

Fremover skal danskere, der ønsker at leve livet på farten i egen camper, søge Motorstyrelsen om dispensation fra bopælskravet. Der skal dog fortsat oplyses en adresse, hvor ansøgeren kan kontaktes - enten hos en ven, et familiemedlem eller hos kommunen. Ændringen kommer i høring inden længe, hvorefter de nye regler forventes at træde i kraft den 1. juli 2021.

Motorstyrelsen ville sætte par på gaden
Et pensioneret ægtepar fra Middelfart havde solgt deres faste bolig og levede i deres Carado autocamper. I februar modtog de et brev fra Motorstyrelsen om, at den ville få politiet til at klippe nummerpladerne på autocamperen, hvis parret ikke havde skaffet sig en folkeregisteradresse i løbet af 3 uger. Ifølge Motorstyrelsen er det nemlig ulovligt at bo fast i en autocamper, som parret gør.

Ifølge CPR-lovens §9 er det tilladt for danske statsborgere at registrere sig med fast folkeregisteradresse på en båd, en campingvogn eller anden lignende bevægelig bolig som eksempelvis en autocamper.

Alligevel truede Motorstyrelsen parret med at afmelde deres autocamper, fordi de ifølge registreringsbekendtgørelsen skal stå opført med bopæl eller fast opholdssted, før de kan registreres som ejer af et køretøj.

Pensionister tog kampen op
De 2 pensionister følte sig truet og valgte at tage kampen op. De beskrev deres ulykkelige situation på Facebook i bl.a. Autocampergruppen. Parret fremførte, at vi lever i en digital tidsalder, hvor langt de fleste har mobiltelefonen inden for rækkevidde, adgang til e-boks og NemID, og derfor kan myndighederne let og ubesværet komme i kontakt med borgerne selv om de ikke bor fast et sted.

Flere medier tog deres sag op og konfronterede politikere i skatteudvalget med den urimelige forskelsbehandling. Alternativets Torsten Gejl fik rejst et såkaldt §20-spørgsmål til skatteministeren om problemet og flere i skatteudvalget bakkede op. Således ser det ud til, at sagen ender lykkeligt til glæde for de mange, der i kortere eller længere perioder vælger kun at have deres autocamper som bopæl.

Og de bliver stadig flere, idet Facebook-gruppen ‘Når autocamperen er permanent bolig’, har mere end 1.000 medlemmer. Her deler de ofte nøjagtigt de samme frustrationer over de gældende regler, som fra 1. juli 2021 bliver ændret.

Skatteministeren ændrer reglerne, så du kan have din autocamper som fast bopæl og være fri som fuglen.

Skatteministeren ændrer reglerne, så du kan have din autocamper som fast bopæl og være fri som fuglen.