Vintercamping: 13 tips som klæder dig på til kulden!

Dato: 22- 11- 2023
vintercamping-13-tips-og-tricks-autocamp

Har du en autocamper, som kan stå imod kuldens strabadser?

I så fald er der ingen, der siger, at sæsonen skal være slut for i år.
Mens vinteren indhyller verden i et tæppe af sne, åbner den også døren til en unik og betagende campingoplevelse. Vi har samlet 13 praktiske tips til at tackle kulden i vintermånederne, som gør dig klar til at omfavne den friske, knasende sne. Vintercamping er ikke bare en aktivitet; det er et eventyr og vi vil prøve at klæde dig på her.

1. Køresikkerhed

Vær sikker på at din autocamper er vinterklar. Husk de klassiske foranstaltninger, som også gælder for din privatbil. I mange lande er vinterdæk en nødvendighed, og er der meget sne på vejen, skader det bestemt ikke at medbringe et sæt snekæder.
Obs: I nogle regioner, fx i Alperne, er snekæder oftest et krav. Det kan i øvrigt være en god ide at øve sig i at montere dem hjemmefra.

2. Frit udsyn

Det er selvfølgelig nødvendigt med nok frostvæske i din autocampers sprinkleranlæg, så du er sikker på at have et klar udsyn. Undersøg også din forrudeviskeres tilstand og udskift disse hvis gummiet knirker eller udtvære skidtet på forruden.

3. Tjek batterierne

Batterier mister kapacitet, når det er koldt. Derfor er det vigtigt at få den effekt, du har til rådighed, til fulde. Tilslut derfor køretøjet til landstrøm i et par dage før du tager afsted. Dette vil fuldt oplade batterierne.

4. Tjek teknologien

Gasforsyning og belysningen kan også kontrolleres på forhånd. Det næste skridt herefter er at tjekke funktionaliteten af nogle af de vigtigste komponenter, såsom indvendig belysning, køleskab, gasblus, vandpumpe og vigtigst af alt, varme. Under afprøvningen skal der komme en mærkbar strøm af varm luft fra alle ventilatoråbninger. Når det kommer til varmeanlæg, er det vigtigt at tjekke fyldningsniveauet, kontrollere cirkulationspumpens funktionalitet og sikre, at anlægget er ordentligt udluftet.

5. Giv autocamperen vintertøj på

Før du starter din rejse, vil det give mening at montere vinterdækslerne på ydersiden af køleskabets ventilationsgitter, ellers kan der trænge kold luft ind, og der kan opstå et ubehageligt træk. Begyndere bør også tænke over, hvor i autocamperen der kan opstå kuldebroer i køretøjet. Disse vil som oftest være ved enkeltrudede vinduer og ved ventilationsåbningerne.

6. Markise

Et kompakt vinterfortelt til markisen er praktisk til længere ophold på ét sted. En sådan løsning vil gøre, at du kan børste sneen af tøjet og skifte dine sko uden at der slipper for meget varm luft ud, og kold luft ind, når døren åbnes.

7. Reservér en stellplads eller campingplads

Spontanitet er ikke altid effektiv om vinteren, da ikke alle campingpladser er åbne hele året rundt. Særligt attraktive vinterdestinationer står øverst på manges lister og er ofte bookede. Det samme gælder parkeringspladser, bekvemt placeret i nærheden af lifte og langrendsløjper. Derfor anbefales rejseplanlægning og at du undersøge alternativer muligheder for overnatning, så du altid har en nødplan i baghånden.

8. Fremkommelig rejse

Det kan varmt anbefales, hurtigst muligt, at få et up-to-date-billede af din planlagte rutes tilgængelighed. Er vejene åbne og farbare, eller er der sandsynlighed for, at de er ufremkommelige eller lukkede på grund af sne og is på vejen? Gør dig bevidst om højdemetre og hvor stejle stigninger du vil støde på, på din færd.

9. Forsyning og bortskaffelse

Når du ankommer til et opholdssted, bør du undersøge mulighederne for tømning af grå- og sortvand. Enhver der har installeret fersk- og spildevandstanke i deres autocamper, bør indhente information fra den respektive campingplads eller parkeringplads om, hvorvidt de eksisterende faciliteter også kan benyttes i ekstrem kulde. Ikke alle bortskaffelses- og tømningsstationer er opvarmede og klar til brug året rundt.

10. Elektricitet og gas

Strømforsyning er ret ligetil. Læg dit el-kabel ud, så det ikke er udsat for ekstrem frost og ved et uheld kan beskadiges af snerydning. Forsigtighed er særligt vigtigt, når det kommer til gas.
En gasflaske på 11 kg. holder normaltvis i ca. tre dage. Her kan der varmt anbefales en automatisk skifteventil, som automatisk aktiverer den fulde reserveflaske.

11. Opvarmning

Ved første opvarmning anbefales, at åbne alle klapper og skabslåger, så hele interiøret får en jævn grundvarme. Det er vigtigt, at holde luftilførslen og udstødning fri. Tagskorstene kan have brug for et forlængerør under kraftig snefald.

12. Ventilation

Varmer du op, skal du også lufte ud. I autocamperens forholdsvis lille størrelse er det vigtigt at undgå kondens. Det betyder regelmæssig udluftning og opvarmning. Kold luft udefra er tør, og den optager meget fugt, når den varmes op.

13. Være opmærksom på isen

Enhver som fjerner sne og is fra deres køretøj, inden de bevæger sig ud på vejene, viser respekt og ansvarsfølelse over for sine medbilister.
Sne- og isstykker, der falder af under kørslen, kan udgøre en betydelig risiko for dig selv og andre trafikanter. Sørg derfor for at fjerne disse.

Ovenstående indlæg og information er tiltænkt som inspiration. Vi gør opmærksom på, at Autocamp ikke påtager ansvar for nøjagtigheden eller fuldstændigheden af oplysningerne. Rådfør dig altid med dit pågældende køretøjs instruktionsbog.